Kispolgárok
magyar tévéjáték,1985
0.0 - 0 szavazat
Gorkij 1901-ben írta első drámáját a Kispolgárokat, amely azóta Európa összes színpadát bejárta.Magyarországon legközelebbi bemutatójára 2011 januárjában kerül sor a Katona József színházban. A darab televíziós film változatát 1985-ben rendezte Havas Péter, többek között Oszter Sándor,Szilágyi Tibor,Madaras József, Koncz Gábor szereplésével.

A dráma minden szereplője a századeleji orosz társadalom jól megformált típusa. Besszemenov jómódú kispolgár, aki saját házában korlátlan úr. Egész gondolkodását a régi, megszokott életrendhez való ragaszkodás szabja meg. Lányát is, fiát is tanult emberekké neveltette, s ebben rejlik tragédiája. Azok már nem értik meg, s így fokozatosan érzi összeomlani maga körül a maga teremtette világot. Törekvései megrekednek a polgármesteri széknél, amelyet mégsem sikerül elérnie. E komor világban csak a pénz megjelenése vagy kiadása okoz változatosságot, s az időt az évszakok változásával és a az étkezések rendjével mérik.

Felesége, Akulina Ivanovna, a férje és a család rabságában élő megfélemlített idős asszony. A családban senkivel sem tud szót váltani, legfeljebb Sztyepanidával, az öreg morgolódó és pletykás szakácsnővel. Gondolatai nem terjednek túl a háztartás gondjain, s kétségbeesve próbál békíteni a családi veszekedések sűrűn ismétlődő viharában.A veszekedések Besszenov és gyermekei között törnek ki.Fia egyetemista, lánya tanítónő,apjuk rájuk nehezedik korlátolt gondolkodás ás életmódjával, de nincs erejük vágyaik megfogalmazására. 

Rendezte:
Havas Péter
Mikor láthatom?
Jelenleg egyetlen csatornán sincs adásban!