M5
2018.04.18 00:30 - 01:20
Univerzum - Egy marék élet - Történetek a kukoricáról
osztrák ismeretterjesztő film, 2008
(UNIVERSUM - MAIS - EINE HANDVOLL LEBEN / CORN - A HANDFUL OF LIFE)

Egy marék kukorica az életet jelentheti. A kukoricát egykor isteni növénynek tekintették, és ennek megfelelően nagy becsben tartották a mezei termények között. Általánosságban az életet jelképezte. Az év különböző szakaiban kukoricaistenségek egész sorának hódoltak. Akár Mexikóban, akár Peruban vagy Chilében a kukorica-kistermelők ma már csak szűkösen élnek meg a valaha istenített és bőségesen termő növényből. Egy marék kukorica az életet jelentheti. A kukoricát egykor isteni növénynek tekintették, és ennek megfelelően nagy becsben tartották a mezei termények között. Általánosságban az életet jelképezte. Az év különböző szakaiban kukoricaistenségek egész sorának hódoltak. Akár Mexikóban, akár Peruban vagy Chilében a kukorica-kistermelők ma már csak szükösen élnek meg a valaha istenitett és bőségesen termő növényből.

A kukorica elnevezései és eredetük: A magyar kukorica szó valószínűleg a szerb és horvát kukuruz szóból származik, amelynek további eredete ismeretlen. A növényt egész Közép- és Kelet-Európában hasonlóan nevezik, pl.: ausztriai német Kukuruz, cseh kukuřice, lengyel kukurydza, orosz (kukuruza), román nyelvjárási cucuruz, szlovák kukurica, ukrán (kukurudza).

A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé (Zea mays) a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz. Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el Ázsiába, Afrikába. A hollandok, angolok kezdték termeszteni később Ausztráliában. Ma az egyik legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

Rendezte: Fodor Zsuzsa, Gustav W. Trampitsch

Főszereplők: Széles Tamás, Gabriel Espinosa, Jos 

Információk: ismeretterjesztő/hírek 

Hallássérültek számára feliratozva!
Viasat History

MŰSORAJÁNLÓ

Műsorblokk: Róma vagy Egyiptom
Titánok küzdelmének lehetünk tanúi, ahogy az ókori Egyiptom és Róma verseng a Viasat History műsorán! Mindkét kor hatott mai világunkra; az egyiptomiak kiemelkedő matematikusok voltak, terület-és térfogatszámítási elveiket ma is használjuk; és a rómaiak nélkül nem lenne ilyen út-és vízvezeték rendszerünk.  

TOP 5 sorozat

Fotó a sorozatból: Ket_pasi_meg_egy_kicsi
amerikai vígjátéksorozat
4.8 - 650 szavazat
Fotó a sorozatból: Egy_rem_rendes_csalad
amerikai vígjáték sorozat
4.8 - 90 szavazat
Fotó a sorozatból: Amerikai_fater
amerikai animációs sorozat
4.8 - 60 szavazat
Fotó a sorozatból: SpongyaBob_Kockanadrag
amerikai animációs vígjátéksorozat
4.7 - 191 szavazat
Fotó a sorozatból: Monk_A_flugos_nyomozo
amerikai krimivígjáték-sorozat
4.7 - 181 szavazat