M5
2017.12.19 20:10 - 21:10
Univerzum - Klímaváltozás + 5 fok
osztrák tudományos ismeretterjesztő film, 2011
(ALPINE MELTDOWN / 5 GRAD PLUS)

Klímaváltozás, globális felmelegedés az Alpokban a 21. században. Vajon a nagy alpesi olvadás világa jön el? Plusz 5 fok - pedig csak néhány fokkal több, mint a korábbi években. A Bligg-gleccser a tiroli Kauner-völgyben, 3 ezer méter magasságban található. A gleccser faláról másodpercenként újabb kövek és szikladarabok törnek le, és hatalmas dörgéssel zuhannak a völgybe. Drámai színjáték még a kutatók számára is. A történtek óta folyamatosan figyelik a gleccsert.

Néhány völggyel odébb fekszik 2800 m magasságban a Schwarzsee. A Schwarzsee-ből kifogott tavi szaiblingban olyan magas volt a nehézfémek koncentrációja, amilyen csak az iparvidékek halaiban szokott lenni. A halakat azóta rendszeresen ellenőrzik. Az eredmény megdöbbentő. A nehézfém-koncentráció évről-évre növekszik. Az iszap megőrizte a tó történetét, kialakulásától napjainkig. Rétegről-rétegre haladva megtaláljuk a fontosabb események nyomát, az izlandi vulkánkitöréstől az ólommentes benzin bevezetéséig, vagy a csernobili nukleáris katasztrófáig.

Minden, amit az ember a légkörbe juttat, elkerülhetetlenül visszajön és nyomot hagy a tófenéken és a halakban is. A kutatókat főként a higany érdekli, amely elraktározódott a gleccserek jegében, és most - a gleccser olvadásával - a talajba szivárog. A globális felmelegedés hatására a baktériumok ezt a rendkívül mérgező nehézfémet egy százszor toxikusabb anyaggá, metilhigannyá alakítják. A metilhigany pedig nemcsak a halakat szennyezi. Előbb-utóbb belekerül az ivóvizünkbe is.

Erre a pontra még nem jutottunk el, de a felmelegedés még nem állt meg. A világ, a Föld örök változásban, mozgásban van. A változás néma tanúi a gleccserek.

Rendezte: Waltraud Paschinger

Főszereplők: Howard Nightingall, Günther Heissel, Günther Köck, Johannes Gepp, Wolfgang Schöner, Bernhard Berge 

Tudomány: környezet/természet 

HD adás!
Hallássérültek számára feliratozva!
Netflix Original

MŰSORAJÁNLÓ

Tovább kavarognak a titkok és a szenvedélyek a Bridgerton új évadában
A Bridgerton család nyolc szorosan összetartó testvére ismét visszatér, hogy szerelmet és boldogságot keressen London felső tízezerének társaságában a sorozat harmadik évadában, amely Jess Brownell vezetésével érkezik a Shondaland stúdiótól. Az új évadban Penelope Featherington (Nicola Coughlan) végre lezárja régi, meg nem valósult szerelmét Colin Bridgerton (Luke Newton) iránt, miután meghallotta, hogy Colin milyen lekicsinylően nyilatkozott róla az előző évadban.  

TOP 5 sorozat

Fotó a sorozatból: Ket_pasi_meg_egy_kicsi
amerikai vígjátéksorozat
4.8 - 650 szavazat
Fotó a sorozatból: SpongyaBob_Kockanadrag
amerikai animációs vígjátéksorozat
4.8 - 197 szavazat
Fotó a sorozatból: Egy_rem_rendes_csalad
amerikai vígjáték sorozat
4.8 - 90 szavazat
Fotó a sorozatból: Amerikai_fater
amerikai animációs sorozat
4.8 - 60 szavazat
Fotó a sorozatból: Monk_A_flugos_nyomozo
amerikai krimivígjáték-sorozat
4.7 - 181 szavazat