Magyar Mozi TV
2024.04.30 08:00 - 09:05
A birodalom iskolája
magyar dokumentumfilm, 2003
A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. A tizenkét osztályos, koedukált iskola előbb a Kálmán utcában, majd a Damjanich utcában működött. Az első világháború után, a monarchia felbomlását követően magyar gyerekek is beiratkozhattak. Ekkor kerültek az iskolába a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei.

A Birodalmi Iskolában az oktatás nagyon magas színvonalon, német nyelven folyt, de emellett a diákok tanultak magyart, angolt, franciát és latint is. A tanárok egy része még a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része, a 30-as években épp a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitleri Németország távoli végvárában liberális, anti-náci szellem uralkodott. 1943-tól, a "totális háború" kezdetétől a fiatal tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben, a nyilasok hatalomra jutása után a zsidó származású diákokat a Német Birodalmi Iskola pincéjében bújtatták.

 

Információk: dokumentumfilm/reality 
Filmbox

MŰSORAJÁNLÓ

Érkezik az első török sorozat a Filmbox-ra
A török sorozatok évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek hazánkban. A FilmBox az időtálló darabokat folyamatosan vezeti majd be a kínálatába, melynek első lépése a május 6-án indult Fogd a kezem (Hold my hand, Elimi Birakma) c. alkotás. A hazai közönség hétfőtől péntekig izgulhat a televízió előtt a fordulatokban és romantikában gazdag sorozat 45 perces magyar nyelvű epizódjai előtt, amelyek 19 órakor kezdődnek. A Filmbox török sorozatokra specializálódott testvércsatornája, a Timeless Dizi hazánkban még nem, de Romániában már elérhető egy ideje, így akár a jövőben hazánkban is megjelenhet, ha Filmbox csatornán sikeresek lesznek a török sorozatok.  

TOP 5 sorozat

Fotó a sorozatból: Ket_pasi_meg_egy_kicsi
amerikai vígjátéksorozat
4.8 - 651 szavazat
Fotó a sorozatból: SpongyaBob_Kockanadrag
amerikai animációs vígjátéksorozat
4.8 - 200 szavazat
Fotó a sorozatból: Egy_rem_rendes_csalad
amerikai vígjáték sorozat
4.8 - 90 szavazat
Fotó a sorozatból: Amerikai_fater
amerikai animációs sorozat
4.8 - 60 szavazat
Fotó a sorozatból: The_Walking_Dead_Daryl_Dixon
4.8 - 17 szavazat